piątek, 26 sierpnia 2016

Pasta buraczana - Beet paste

Pasta buraczana 


Pasta buraczana jest dobrą odmianą od tradycyjnego hummusu, bądź hummusu buraczanego. Ma w sobie dużo buraka, a jej konsystencja nie jest tak gładka jak konsystencja wspomnianego już hummusu. Dzięki tymiankowi całość pięknie pachnie i nabiera bardziej wyrazistego smaku. Można ją jeść na chlebie bądź na waflach ryżowych, w obu przypadkach smakuje świetnie. Całość podaję z kawałkiem avocado, posypaną sezamem. Zazwyczaj jadam ją na późną kolację, bądź jako przekąskę gdy dopada mnie głód.



Czas przygotowania: 20 min

Dieta: vegańska, bezglutenowa

Składniki

100g ciecierzycy z wody, może być ta z puszki (u mnie Ekowital)
2 średniej wielkości buraki
1 ząbek czosnku
3 łyżki soku z cytryny
4 łyżki wody
1 łyżeczka tymianku
szczypta soli
szczypta pieprzu
1/4 avocado pokrojonego w plasterki
1 łyżeczka sezamu


Przygotowanie

  • Buraka obrać ze skórki, pokroić w średniej wielkości kostkę i gotować na parze przez 15 min.
  • Ciecierzycę odcedzić z wody, włożyć do wysokiego naczynia. 
  • Dodać buraka i resztę składników. Całość zmiksować na gładki krem. Jeśli pasta będzie zbyt gęsta dodać odrobinę wody.
  • Podawać z kawałkiem avocado. Całość posypać sezamem.

                                                        ^^^      

Beet Paste


Beet paste is a good change from the traditional hummus or beet hummus. It has a lot of sweetness, and its consistency is not as smooth as the consistency of the hummus. Thanks to thyme paste have more distinctive flavor. You can eat it on bread or on grain-rice wafers in both cases, it tastes great. I also give the piece of avocado and sprinkle with sesame seeds. Usually I eat it for a late dinner, or as a snack when I'm hungry.

Preparation time: 20 minutes

Diet: vegan, gluten-free

Ingredients

100g canned chickpeas
2 medium beets
1 clove garlic
3 tablespoons lemon juice
4 tablespoons water
1 teaspoon thyme
a pinch of salt
a pinch of pepper
1/4 avocado cut into slices
1 teaspoon sesame

Preparation

  • Peel beets and cut into medium size pieces, steam cook for 15 minutes. 
  • Drain the chickpeas, add to the high container. 
  • Add the beet and the rest of the ingredients. The whole mix to a smooth cream. If the paste is too thick add a little water. 
  • Serve with a piece of avocado. Whole sprinkle with sesame seeds.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz