czwartek, 1 września 2016

Minibatoniki daktylowe - Minidatebars

Minibatoniki daktylowe


Od kilku już lat nie sięgam po sklepowe słodycze, wszelkie cukierki czy batony, poza tymi ekologicznymi i z dobrym składem, robię sama. Daktyle są moją ulubioną bazą do przyrządzania wszelkich słodkości. Nadają się nie tylko do jedzenia solo, ale także do zrobienia spodu na ciasto, posłodzenie nimi puddingu, czy budyniu. Jednak najczęściej robię szybkie batony daktylowe. Przepis jest banalnie prosty. Wystarczy kilka daktyli, ulubione suche składniki np. wiórki kokosowe, czy ulubiony rodzaj płatków, do całości dodaję jeszcze kilka bakalii, które akurat mam w domu i batony są gotowe. Ich wykonanie zajmuje dosłownie kilka minut, do dzieła! Poniżej przedstawiam wam moją ulubioną kombinację składników.



Czas przygotowania: 10 min + 30 min mrożenia

Dieta: vegańska, bezglutenowa

Składniki

2 garści świeżych daktyli
3 łyżki wiórków kokosowych
1 łyżka płatków owsianych
1 łyżka nasion chia
1 łyżka jagód goji
4 orzechy macadamia

Przygotowanie

  • Daktyle obieramy z pestek i ugniatamy do uzyskania elastycznej masy. 
  • Do masy dosypujemy wszystkie składniki prócz orzechów. 
  • Całość wyrabiamy do czasu połączenia się składników. Masę przekładamy do niewielkiej kwadratowej foremki. Na wierzch wciskamy orzechy. 
  • Wkładamy na 30 min do lodówki. Po wyjęciu kroimy na niewielkie kwadraty.

                                                     ^^^

Minidatebars


For several years, I do not reach for any candy, that you can find in normal shop. Dates are my favorite base for the preparation of any sweets. They are suitable not only for eating solo, but also to do the underside of cake or sweetening with them pudding. But usually I do fast date-bars. The recipe is very easy. Just a few dates, favorite dry ingredients, like coconut shreds and favorite kind of flakes. Add a few more dried fruit, and bars are ready. Their preparation takes only a few minutes! Below I present to you my favorite combination of ingredients.

Preparation time: 10 min + 30 min freezing

Diet: vegan, gluten-free

 Ingredients

2 handfuls of fresh dates
3 tablespoons coconut shreds
1 tablespoon of oatmeal
1 tablespoon of chia seeds
1 tablespoon goji berries
4 macadamia nuts

Preparation


  • Remove pits form the dates and mix to obtain a flexible mass. 
  •  Add the rest of ingredients except nuts. The whole mixe until smooth. 
  • Mass translate to a small square form. At the top press the nuts. 
  • Put in the fridge for 30 minutes. Once removed, cut into small squares.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz