Minibatoniki daktylowe
Od kilku już lat nie sięgam po
sklepowe słodycze, wszelkie cukierki czy batony, poza tymi
ekologicznymi i z dobrym składem, robię sama. Daktyle są moją
ulubioną bazą do przyrządzania wszelkich słodkości. Nadają się
nie tylko do jedzenia solo, ale także do zrobienia spodu na ciasto,
posłodzenie nimi puddingu, czy budyniu. Jednak najczęściej robię
szybkie batony daktylowe. Przepis jest banalnie prosty. Wystarczy
kilka daktyli, ulubione suche składniki np. wiórki kokosowe, czy
ulubiony rodzaj płatków, do całości dodaję jeszcze kilka
bakalii, które akurat mam w domu i batony są gotowe. Ich wykonanie
zajmuje dosłownie kilka minut, do dzieła! Poniżej przedstawiam wam
moją ulubioną kombinację składników.
Czas przygotowania: 10 min + 30 min
mrożenia
Dieta: vegańska, bezglutenowa
Składniki
2 garści świeżych daktyli
3 łyżki wiórków kokosowych
1 łyżka płatków owsianych
1 łyżka nasion chia
1 łyżka jagód goji
4 orzechy macadamia
Przygotowanie
- Daktyle obieramy z pestek i ugniatamy do uzyskania elastycznej masy.
- Do masy dosypujemy wszystkie składniki prócz orzechów.
- Całość wyrabiamy do czasu połączenia się składników. Masę przekładamy do niewielkiej kwadratowej foremki. Na wierzch wciskamy orzechy.
- Wkładamy na 30 min do lodówki. Po wyjęciu kroimy na niewielkie kwadraty.
^^^
Minidatebars
For several years, I do not reach for
any candy, that you can find in normal shop. Dates are my favorite
base for the preparation of any sweets. They are suitable not only
for eating solo, but also to do the underside of cake or sweetening
with them pudding. But usually I do fast date-bars. The recipe is
very easy. Just a few dates, favorite dry ingredients, like coconut
shreds and favorite kind of flakes. Add a few more dried fruit, and
bars are ready. Their preparation takes only a few minutes! Below I
present to you my favorite combination of ingredients.
Preparation time: 10 min + 30 min
freezing
Diet: vegan, gluten-free
Ingredients
2 handfuls of fresh dates
3 tablespoons coconut shreds
1 tablespoon of oatmeal
1 tablespoon of chia seeds
1 tablespoon goji berries
4 macadamia nuts
Preparation
- Remove pits form the dates and mix to obtain a flexible mass.
- Add the rest of ingredients except nuts. The whole mixe until smooth.
- Mass translate to a small square form. At the top press the nuts.
- Put in the fridge for 30 minutes. Once removed, cut into small squares.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz