Bezglutenowe burgery z dzikim łososiem
Burgery z dzikim łososiem to szybki i
dużo zdrowszy zamiennik niż zwykły burger! Pamiętaj, że łososia
hodowlanego norweskiego należy unikać jak ognia, ze względu na
sposób jego hodowli oraz bardzo dużą zawartość szkodliwych
toksyn. Szukaj łososia pacyficznego dzikiego, jego kolor jest dużo
ciemniejszy niż łososia norweskiego, tylko taki łosoś jest zdrowy
dla naszego organizmu. Większość dużych sklepów ma już w swojej
ofercie dzikiego łososia wędzonego w plastrach bądź w paseczkach,
wędzonego na zimno. W niektórych miejscach (ja kupuję w Makro)
można również dostać świeżego dzikiego łososia.
Jeśli chodzi o bezglutenowe bułki do
hamburgerów, używam gotowych bułek marki Schär
(http://www.schaer.com/pl/bezglutenowe-produkty/chleb/hamburger
), nie widać żadnej różnicy między nimi, a zwykłymi bułkami do
hamburgerów z glutenem. Po przypieczeniu robią się chrupiące i
nie miękną. Do tego w składzie nie ma gumy guar, zamiast niej
znajdziemy błonnik hydroksymetylopropylocelulozę.
Czas przygotowania: 15 min
Dieta: bezglutenowa
Składniki
2 bułki do hamburgerów Schär
120 g dzikiego wędzonego łososia
pokrojonego w paski
1/2 avocado pokrojonego w paski
1 garść kiełków buraka albo lucerny
Sos
1 łyżka domowej roboty majonezu
1 łyżka jogurtu sojowego
3 obrane ze skórki, pokrojone w kostkę
ogórki kwaszone
2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
1 zmiażdżony ząbek czosnku
1 łyżeczka świeżo posiekanego
koperku
szczypta soli
szczypta pieprzu
Przygotowanie
- Bułki rozetnij na pół. Rozgrzej piekarnik do 100 stopni. Na ruszcie umieść bułki piecz 5 min.
- Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszaj i odstaw na 5 min.
- Wyjmij bułki. Na dół bułki nałóż dwie łyżeczki sosu, po 4 kawałki łososia i 3 kawałki avocado. Posyp kiełkami i zakryj drugą częścią bułki.
^^^
Gluten-free burgers with wild salmon
Burgers with wild salmon are quick and
much healthier than regular burger! Remember that farmed salmon
should be avoided, because of the way of his breeding and a very
high content of harmful toxins. Search for wild Pacific salmon, its
color is much darker than Norwegian salmon, but the salmon is healthy
for our body. Most large stores already has in its offer
cold-smoked.wild salmon. When it comes to gluten-free buns for
hamburgers, I use ready buns by Schär (http://www.schar.com/en-us/products/us-bread/hamburger-buns
), I can't see any difference between them and ordinary buns for
hamburgers with gluten. After the toasting they get nice and crispy.
This buns has no guar gum, instead there is modified cellulose.
Preparation time: 15 minutes
Diet: gluten-free
Ingredients
2 hamburger buns
120 g wild smoked salmon cut into
strips
1/2 avocado cut into strips
1 handful beet sprouts or alfalfa
sprouts
Sauce
1 tablespoon homemade mayonnaise
1 tablespoon soy yogurt
3 peeled, diced pickled cucumbers
2 tablespoons lemon juice
1 crushed clove of garlic
1 teaspoon freshly chopped dill
a pinch of salt
a pinch of pepper
Preparation
- Cut rolls in half. Preheat oven to 100. On the grill, place buns.
- All the sauce ingredients mix thoroughly supply for 2 minutes.
- Remove buns from the oven. On the bottom of the buns apply two teaspoons of sauce, 4 pieces of salmon and 3 pieces of avocado. Sprinkle with sprouts and cover the second part of the buns.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz