wtorek, 9 sierpnia 2016

Bezglutenowe burgery z dzikim łososiem - Gluten-free burgers with wild salmon

Bezglutenowe burgery z dzikim łososiem


Burgery z dzikim łososiem to szybki i dużo zdrowszy zamiennik niż zwykły burger! Pamiętaj, że łososia hodowlanego norweskiego należy unikać jak ognia, ze względu na sposób jego hodowli oraz bardzo dużą zawartość szkodliwych toksyn. Szukaj łososia pacyficznego dzikiego, jego kolor jest dużo ciemniejszy niż łososia norweskiego, tylko taki łosoś jest zdrowy dla naszego organizmu. Większość dużych sklepów ma już w swojej ofercie dzikiego łososia wędzonego w plastrach bądź w paseczkach, wędzonego na zimno. W niektórych miejscach (ja kupuję w Makro) można również dostać świeżego dzikiego łososia.
Jeśli chodzi o bezglutenowe bułki do hamburgerów, używam gotowych bułek marki Schär (http://www.schaer.com/pl/bezglutenowe-produkty/chleb/hamburger ), nie widać żadnej różnicy między nimi, a zwykłymi bułkami do hamburgerów z glutenem. Po przypieczeniu robią się chrupiące i nie miękną. Do tego w składzie nie ma gumy guar, zamiast niej znajdziemy błonnik hydroksymetylopropylocelulozę.



Czas przygotowania: 15 min

Dieta: bezglutenowa

Składniki

2 bułki do hamburgerów Schär
120 g dzikiego wędzonego łososia pokrojonego w paski
1/2 avocado pokrojonego w paski
1 garść kiełków buraka albo lucerny

Sos

1 łyżka domowej roboty majonezu
1 łyżka jogurtu sojowego
3 obrane ze skórki, pokrojone w kostkę ogórki kwaszone
2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
1 zmiażdżony ząbek czosnku
1 łyżeczka świeżo posiekanego koperku
szczypta soli
szczypta pieprzu

Przygotowanie

  • Bułki rozetnij na pół. Rozgrzej piekarnik do 100 stopni. Na ruszcie umieść bułki piecz 5 min.
  •  Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszaj i odstaw na 5 min. 
  • Wyjmij bułki. Na dół bułki nałóż dwie łyżeczki sosu, po 4 kawałki łososia i 3 kawałki avocado. Posyp kiełkami i zakryj drugą częścią bułki.

                                            
                                                           ^^^


Gluten-free burgers with wild salmon


Burgers with wild salmon are quick and much healthier than regular burger! Remember that farmed salmon should be avoided, because of the way of his breeding and a very high content of harmful toxins. Search for wild Pacific salmon, its color is much darker than Norwegian salmon, but the salmon is healthy for our body. Most large stores already has in its offer cold-smoked.wild salmon. When it comes to gluten-free buns for hamburgers, I use ready buns by Schär (http://www.schar.com/en-us/products/us-bread/hamburger-buns ), I can't see any difference between them and ordinary buns for hamburgers with gluten. After the toasting they get nice and crispy. This buns has no guar gum, instead there is modified cellulose.

Preparation time: 15 minutes

Diet: gluten-free

Ingredients

2 hamburger buns
120 g wild smoked salmon cut into strips
1/2 avocado cut into strips
1 handful beet sprouts or alfalfa sprouts

Sauce

1 tablespoon homemade mayonnaise
1 tablespoon soy yogurt
3 peeled, diced pickled cucumbers
2 tablespoons lemon juice
1 crushed clove of garlic
1 teaspoon freshly chopped dill
a pinch of salt
a pinch of pepper

Preparation

  • Cut rolls in half. Preheat oven to 100. On the grill, place buns.
  • All the sauce ingredients mix thoroughly supply for 2 minutes. 
  • Remove buns from the oven. On the bottom of the buns apply two teaspoons of sauce, 4 pieces of salmon and 3 pieces of avocado. Sprinkle with sprouts and cover the second part of the buns.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz