Muffiny chodziły za mną już od
dłuższego czasu, więc wreszcie postanowiłam je zrobić. Nie
jestem fanką ciastek z mąki kukurydzianej czy ryżowej, ani też z
gotowych mieszanek. Wybór padł więc na mąkę z ciecierzycy, która
wbrew pozorom sprawdziła się idealnie. Muffiny są dość ciężkie,
a ich smak jest lekko korzenny, a zarazem wytrawny dzięki karobowi.
Jeśli dodamy do nich borówki będą słodkie, z kolei z wiśniami
uzyskamy lekko kwaskowy posmak. Z przepisu wychodzi osiem muffinów.
Czas przygotowania:
15 min + 15-20 min pieczenia
Dieta:
bezglutenowa
Składniki
1 szklanka mąki z ciecierzycy
1 czubata łyżka ksylitolu
1 czubata łyżka karobu
1 łyżeczka sody
szczypta cynamonu
szczypta kardamonu
szczypta soli
1 banan
2 jajka
1,5 łyżki oleju kokosowego
1/4 szklanki borówek
1/4 szklanki wiśni
Przygotowanie
- Sypkie składniki połączyć razem, przesiewając przez sito. Przesianie jest w tym przypadku niezbędne ponieważ mąka z ciecierzycy jest dość grubo zmielona i na sicie zostaną jej większe kawałki!
- Banan zmiksować na papkę w blenderze. Jajka rozbełtać w miseczce i dodać do banana. Do masy dodać olej. Całość zmiksować.
- Do mokrej masy dodać wymieszane sypkie składniki i miksować około 2 min do ich całkowitego połączenia.
- Masę podzielić na pół. Do polowy wsypać borówki i wymieszać, do drugiej części wiśnie i również wymieszać delikatnie.
- Piekarnik nagrzać na 150 stopni.
- W międzyczasie przygotować foremki do muffinów.
- Masę przełożyć do foremek.
- Piec 15-20 min, do czasu aż muffiny będą ciemne, a ich skórka będzie zapieczona.
^^^
Gluten-free chickpea muffins
Muffins went after me for a long time,
so I finally decided to do them. I'm not a big fan of muffins with
corn flour or rice flour, or ready mixes. So the choice fell on the
flour of chickpeas, which despite appearances proved to be perfect.
Muffins are quite heavy, and their taste is slightly spicy, yet dry
thanks to carob. If we add to these blueberries they will be sweet,
while the cherries get a slightly sour aftertaste. This recipe is for
eight muffins.
Preparation time: 15 minutes + 15-20
minutes of baking
Diet: gluten-free
Ingredients
1 cup chickpea flour
1 heaped tablespoon xylitol
1 heaped tablespoon carob
1 teaspoon baking soda
a pinch of cinnamon
a pinch of cardamom
a pinch of salt
1 banana
2 eggs
1.5 tablespoons of coconut oil
1/4 cup blueberries
1/4 cup cherry
Preparation
- Loose components combine together, sifting through a sieve. Sieving is needed in this case because chickpea flour is coarsely ground!
- Banana mix in blender. Stir eggs in a bowl and add the banana. Then add coconut oil. The whole mix.
- To wet ingredients add dry ingredients and mix together for about 2 minutes.
- The mass split in half. To first part mix blueberries, cherries for the second part and also mix gently.
- Preheat the oven to 150 degrees. In the meantime, prepare the molds for muffins. Mass translate into molds.
- Bake 15-20 minutes, until the muffins will be dark, and their skins will be roasted.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz