sobota, 30 lipca 2016

Bezglutenowe muffiny ciecierzycowe - Gluten-free chickpea muffins


Muffiny chodziły za mną już od dłuższego czasu, więc wreszcie postanowiłam je zrobić. Nie jestem fanką ciastek z mąki kukurydzianej czy ryżowej, ani też z gotowych mieszanek. Wybór padł więc na mąkę z ciecierzycy, która wbrew pozorom sprawdziła się idealnie. Muffiny są dość ciężkie, a ich smak jest lekko korzenny, a zarazem wytrawny dzięki karobowi. Jeśli dodamy do nich borówki będą słodkie, z kolei z wiśniami uzyskamy lekko kwaskowy posmak. Z przepisu wychodzi osiem muffinów.




Czas przygotowania: 15 min + 15-20 min pieczenia

Dieta: bezglutenowa

Składniki

1 szklanka mąki z ciecierzycy
1 czubata łyżka ksylitolu
1 czubata łyżka karobu
1 łyżeczka sody
szczypta cynamonu
szczypta kardamonu
szczypta soli
1 banan
2 jajka
1,5 łyżki oleju kokosowego
1/4 szklanki borówek
1/4 szklanki wiśni

Przygotowanie

  • Sypkie składniki połączyć razem, przesiewając przez sito. Przesianie jest w tym przypadku niezbędne ponieważ mąka z ciecierzycy jest dość grubo zmielona i na sicie zostaną jej większe kawałki!
  • Banan zmiksować na papkę w blenderze. Jajka rozbełtać w miseczce i dodać do banana. Do masy dodać olej. Całość zmiksować.
  • Do mokrej masy dodać wymieszane sypkie składniki i miksować około 2 min do ich całkowitego połączenia.
  • Masę podzielić na pół. Do polowy wsypać borówki i wymieszać, do drugiej części wiśnie i również wymieszać delikatnie.
  • Piekarnik nagrzać na 150 stopni.
  • W międzyczasie przygotować foremki do muffinów.
  • Masę przełożyć do foremek.
  • Piec 15-20 min, do czasu aż muffiny będą ciemne, a ich skórka będzie zapieczona.
                                                                  ^^^

Gluten-free chickpea muffins


Muffins went after me for a long time, so I finally decided to do them. I'm not a big fan of muffins with corn flour or rice flour, or ready mixes. So the choice fell on the flour of chickpeas, which despite appearances proved to be perfect. Muffins are quite heavy, and their taste is slightly spicy, yet dry thanks to carob. If we add to these blueberries they will be sweet, while the cherries get a slightly sour aftertaste. This recipe is for eight muffins.

Preparation time: 15 minutes + 15-20 minutes of baking

Diet: gluten-free


Ingredients

1 cup chickpea flour
1 heaped tablespoon xylitol
1 heaped tablespoon carob
1 teaspoon baking soda
a pinch of cinnamon
a pinch of cardamom
a pinch of salt
1 banana
2 eggs
1.5 tablespoons of coconut oil
1/4 cup blueberries
1/4 cup cherry

Preparation


  • Loose components combine together, sifting through a sieve. Sieving is needed in this case because chickpea flour is coarsely ground!
  • Banana mix in blender. Stir eggs in a bowl and add the banana. Then add coconut oil. The whole mix.
  • To wet ingredients add dry ingredients and mix together for about 2 minutes.
  • The mass split in half. To first part mix blueberries, cherries for the second part and also mix gently.
  • Preheat the oven to 150 degrees. In the meantime, prepare the molds for muffins. Mass translate into molds.
  • Bake 15-20 minutes, until the muffins will be dark, and their skins will be roasted.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz