piątek, 15 lipca 2016

Zielona soczewica - Green lentils

Witam wszystkich na moim blogu, założyłam go już jakiś rok temu, ale dopiero dziś zdecydowałam się dodać post. Na blogu będę prezentować przepisy w 100% bezglutenowe oraz przygotowane wyłącznie z naturalnych składników. Zapraszam do wspólnego gotowania!




Pierwszym przepisem jakim chciałabym się z wami podzielić jest pomysł na szybki obiad z zielonej soczewicy. Soczewicę podaję z ziemniakami pokrojonymi w niewielką kostkę bądź ryżem jaśminowym.

Czas przygotowania: 30 minut

Dieta: vegańska, bezglutenowa

Składniki

1 szklanka zielonej soczewicy
2 marchewki
1 pomidor / 2 łyżki passaty pomidorowej
2 łyżki mleczka kokosowego
1/2 czerwonej cebuli
1 ząbek czosnku
kawałek imbiru wielkości paznokcia
1 łyżeczka mielonej kolendry
1/2 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki mielonego kminku
1/4 limonki
sól, pieprz
2 łyżki oleju kokosowego
1 łyżka posiekanej kolendry bądź dymki

Przygotowanie


  • Cebulę, czosnek oraz imbir bardzo drobno pokroić. W płaskim garnku rozgrzać olej kokosowy, dodać pokrojone składniki i smażyć, na niewielkim ogniu, do czasu aż cebula się zeszkli.
  • Marchewkę obrać i pokroić w niewielką kostkę, dodać do garnka i wymieszać. Pomidory pokroić w kosteczkę i dodać do reszty składników. Jeśli używamy pasaty należy dodać ją w ten sam sposób. Całość wymieszać i zostawić na mały ogniu około 5 min, od czasu do czasu mieszając.
  • W międzyczasie soczewicę dokładnie opłukać na sicie. Do garnka dodać wszystkie przyprawy (kolendrę, kminek i curry). Następnie dodać soczewicę. Całość wymieszać. Zalać wodą, tak by woda zakryła soczewicę. Garnek nakryć i gotować na średnim ogniu do czasu aż soczewica będzie miękka (koło 25 min).
  • Po tym czasie dodać mleczko kokosowe, wcisnąć limonkę i doprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać i gotować jeszcze 3 min. Podawać posypane świeżą kolendrą, bądź dymką.



                                                                 ^^^

Green lentils


Hi, Everyone! Welcome to my blog. I start it almost a year ago, but just now I decided to add a post.
On the blog I will present 100% gluten-free recipes, prepared exclusively with natural ingredients.
I invite you to cook with me!

The first recipe I would like to share with you guys is an idea for a quick dinner with green lentils. I serve the lentils with potatoes cut into small cubes or jasmine rice.

Preparation time: 30 minutes

Diet: vegan, gluten-free

Ingredients:

1 cup green lentils
2 carrots
1 tomato / 2 tablespoons of tomato passata
2 tablespoons coconut milk
1/2 red onion
1 clove garlic
piece of ginger the size of a fingernail
1 teaspoon ground coriander
1/2 teaspoon curry
1/2 teaspoon ground cumin
1/4 lime
salt, pepper
2 tablespoons coconut oil
1 tablespoon chopped cilantro or green onions

Preparation


  • Onion, garlic and ginger cut very finely. In a flat saucepan heat the coconut oil, add chopped ingredients and cook on low heat for 5 minutes.
  • Peel the carrots and cut into small cubes, add to the pot and stir. Tomatoes cut into cubes and add to the rest of the ingredients. If we use tomato passata add it in the same way. Mix everything together and leave on little heat for about 5 minutes, occasionally stirring.
  • In the meantime, thoroughly rinse the lentils in a sieve. To the pot add all the spices (coriander, cumin and curry). Then add the lentils. The whole mix. Pour water. Water should covered the lentils. Cover the pot and cook over medium heat until the lentils are tender (around 25 minutes).
  • After this time, add the coconut milk, press the lime and season with salt and pepper to taste. Stir and cook for another 3 minutes. Serve sprinkled with fresh cilantro or scallions.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz